Pasiansseja on olemassa useita erilaisia. Spider pasianssi kuuluu suosituimpiin korttipelien klassikoihin tietokonepelaajien keskuudessa. Suurin ero perinteiseen pasianssiin nähden on tässä variantissa käytettävä korttien asettelu tapa pelipöydälle.
Korttipinot muodostetaan maittain, ei vuoroväreittäin pelipöydälle. Pelin vaikeusastetta voi muokata valitsemalla siihen useampia jaettavaksi useampia maita.
Spider pasianssin ideana on saada kaikki sattumanvaraisesti pelialustalle jaetut kortit suuruusjärjestykseen kuninkaasta ässään väreittäin.
Kortit asettuvat edelleen maittain kotipesiin ässistä kuninkaaseen numerojärjestyksessä. Tutustumme tässä artikkelissa lisää tämän mielenkiintoisen pelin saloihin.
Miten pelataan?
Spider pasianssissa on kaksi perinteistä korttipakkaa. Pelin alussa 54 kortista muodostetaan kymmenen pinoa siten, että neljä pinoa pitää sisällään kuusi korttia ja loput viisi korttia.
Pinojen alimmaiset kortit asetetaan kuvapuolet esille. Alalaitaan jää odottelemaan myöhempää jakoa viisi kymmenen kortin pinoa.
Pelaajalla on siis pelipöydällään kaiken aikaa kymmenen pystyriviä. Tarkoituksena on saada käännettyä korttipinot auki ja lopulta pelattua ne kokonaan pois pöydältä.
Pelin aikana kortteja lajitellaan ja siirrellään pöydällä pystyriviltä toiselle yrittäen muodostaa korttijonoja, joissa kaikki pelattavat maat olisivat numerojärjestyksessä.
Siirrot
Jos kohteena olevan korttipinon kortti on yhtä numeroa isompi, voi tällöin yksittäistä korttia liikuttaa pystyrivistä toiseen. Siirreltävien korttien mailla ei ole kuitenkaan väliä. Esimerkiksi mustan nelosen voi siirtää niin mustan kuin punaisen viitosen päälle.
On myös mahdollista siirtää useita kortteja kerralla, jos nämä kortit ovat joko samaa väriä tai maata.
Esimerkiksi jos toisessa korttipinossa on punainen seiska, jonka päällä on musta kutonen, ja toisessa korttipinossa päällimmäisenä musta kasi, voi sekä seiskan että kuutosen nostaa yhdellä kertaa kasin päälle.
Useampaa kuin kahta korttia siirrettäessä samalla kertaa koskevat vastaavat säännöt kuin kahden kortin siirtojakin.
Kun kuningasvärisuora on muodostunut, eli kaikki saman väriset tai maiset kortit numerojärjestyksessä samassa pystyrivissä, pomppaa tämä korttipino kotipesään automaattisesti vapauttaen näin ollen joko kokonaan tyhjillään olevan kentän tai käännettävän kortin.
Tyhjät paikat ja korttien nostaminen
Pelin alussa jaettujen 54 kortin lisäksi lopuista 50 kortista muodostuu varapino. Kun pelipöydältä loppuvat mahdolliset siirrot, saadaan jaettua uudet 10 korttia napauttamalla tätä varapinoa.
Jaetut uudet kortit asettuvat pelipöydälle jokaisen pystyrivin päällimmäisen kortin päälle.
Uusia kortteja ei kuitenkaan jaeta, jos pelikentällä on yksikin tyhjä pystyrivi. Joissakin Spider pasiansseissa vain kuningas saadaan siirrettyä tyhjälle pelipaikalle, kannattaa siis varmistaa valitsemasi pelin säännöt ennen jaon aloittamista.
Usein kuitenkin tyhjäpaikka voidaan peittää, millä tahansa kortilla tai korttipinolla.
Pelin päättäminen
Peli loppuu siihen, että jokainen pelattava korttimaa on saatu järjestettyä värisuoraksi kotipesään numerojärjestyksessä.
Pelipöydän tyhjentämisessä korteista maat ovat tärkeässä asemassa. Spider poistaa automaattisen täydelliseen numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan saadut korttimaat.
Siksi kannattaa lähteä rakentamaan korttipinoja jo valmiiksi samasta maasta, eikä esimerkiksi vuorotellen mustia ja punaisia kortteja.
Pelin seuraaminen ja korttien sijaintien muistaminen helpottuu, kun pelipöytä on koko ajan järjestyksessä.
Eri vaikeusasteet
Spider Pasianssi koostuu kolmesta eri vaikeustasosta. Helpoin taso on aloittelijaystävällinen, sillä siihen jaetaan vain yksi maa. Pelipöydän korttijonojen hallinta on siis vielä helppoa, kun eri maat eivät sotkeudu toisiinsa.
Keskitasoisessa sen sijaan käytetään kahta maata, mikä sopii hyvin jo hieman yksinpelejä pelanneelle tekijälle.
Vaikein Spider pasianssin versio puolestaan antaa pelaamiseen kunnolla haastetta.
Korttipinoissa sekoittuvat niin mustat ja punaiset kuin ristit, padat, hertat ja ruudut. Vaativimman vaikeustason pelin läpäisyyn vaaditaan hyviä järjestely- ja päättelykykyjä.
Spider pasianssiin jää helposti koukkuun juuri sen kehittymismahdollisuuden takia. Se tarjoaa monia tapoja haastaa itseään yhä uudelleen. Vaikeustason nostaminen tarjoaa taas uuden näytön paikan.
Alkuperä
Spider pasianssi syntyi jo 1940 -luvulla. Sen kerrotaan muotoutuneen aiemmin tunnetusta Scorpion -nimisestä korttipelistä. Alkujaan Spider pasianssin ideana oli muodostaa vähintään kahdeksan 13 kortin ketjua. Näistä ketjuista juontuu pasianssin nimi liittyen hämähäkin kahdeksaan jalkaan.
Ensimmäinen tietokoneella pelattava Spider pasianssi julkaistiin Microsoftin 98+ -paketin yhteydessä, mutta pelin maksullisuus jarrutteli tuolloin sen suosion kasvua. Vuonna 2005 pelistä tuli Windows tietokoneiden pelatuin peli.
Nykyisin peli löytyy Microsoftilta yksittäisten pelintekijöiden versioina. Spider pasianssia on mahdollista pelata myös online -versiona useilla eri pelisivustoilla.
Miten voittaa Spider pasianssissa?
Kuten muitakin pasiansseja, pelataan myös Spider pasianssia ihan vain omaksi iloksi. Varsinaisia rahavoittoja ei siis ole tarjolla, mutta onhan oman itsensäkin päihittäminen aivan omanlaisensa tunne.
Spider pasianssista tekee mielenkiintoisen sen monimuotoisuus. Sitä nimittäin voi pelata yhdestä neljään maalla, mikä määrittää pitkälti sen haastavuuden. Vaikeaksi useammalla maalla pelaamisen tekee nimittäin erilaisten mahdollisten jakojen syntyminen.
Huolellisuus ja maltti ovat kuitenkin valttia tätä peliä pelatessa. Kokeneimmat konkarit ovat onnistuneet läpäisemään jopa yli 50 prosenttia aloittamistaan jaoista.
Älä jemmaa paikkoja
Vaikka Spider pasianssissa ei voikaan jakaa uutta riviä, ennen kuin jokainen tyhjä korttipaikka on käytetty, ei niitä silti kannata piilotella suotta. Täytä tyhjät paikat aina strategisesti niin, että pääset mahdollisimman pian liikuttamaan kyseistä korttia eteen päin pelipöydällä.
Vapauta kuninkaat jo heti pelin alkutekijöissä jo siirrä ne tyhjille paikoille. Siten saat hyvän alun uudelle korttipinolle.
Järkevintä on aina aloittaa suoraan korttipinon rakentaminen jokaiselle maalle jo valmiiksi kuninkaasta alas päin oikeassa järjestyksessä. Näin kortit pysyvät paremmin pelaajan hallinnassa, varsinkin jos pelattavia maita on useampia.
Erilaisia Spider pasianssin variaatioita
Usein klassikkopeleistä syntyy myös erilaisia versioita esimerkiksi eri kulttuurien tai ikäluokkien myötä. Myös Spider pasianssi on aikojen saatossa saanut jossain määrin toisistaan eroavia variantteja.
Variaatioissa pelin päämäärä pysyy usein samana, pelin kulku tai pöydän jakotavat saattavat vain vaihdella.
- Giganttinen Spider pasianssi: Pelataan neljällä pakalla
- Rento Spider: tyhjiä paikkoja ei tarvitse saada täytettyä ennen uusien korttien jakamista.
- Simple Simon: Varsin yleinen variaatio Spider pasianssista, jossa peli pelataan vain yhdellä pakalla.
- Mrs. Mop: Kaikki pelin kortit jaetaan pöytään kuvapuoli ylöspäin.
- Spiderwort: Peli pelataan kolmella pakalla.
- Spiderette: Kortteja käytetään puolet vähemmän kuin perinteisessä versiossa, ja niitä voidaan asetella korttipinoon vuoroväreittäin järjestyksessä.
Erilaiset variaatiot perinteisestä korttipelistä tuovat uutta virtaa vanhan mallin pelaamiseen. Jo pienilläkin muutoksilla peli tuntuu yllättävän uudelta ja viihdyttää äärellään taas hyvän tovin pidempään.
Pelissä kehittyminen
Kuten muissakin asioissa tiedon ja taidon lisääminen yleensä lisäävät onnistumisen tunnetta ja sen kautta iloa sen tekemisestä. Kehittyminen Spider pasianssimestariksi vaatii tietysti pitkää pinnaa ja hyviä istumalihaksia. Mitä enemmän peliä viitsii pelata, sitä enemmän siitä saa irti.
Tarkoituksena on tietenkin edetä helpoimmasta vaikeustasosta vaikeampaan, neljän maan peliin. Mikäli Spideri pasianssissa mielii onnistua kannattaa vapauttaa tyhjiä paikkoja heti, kun mahdollista.
On myös hyvä muistaa, että mitä enemmän kortteja pelissä on, sitä useampia mahdollisia siirtoja voi tehdä. Näin kortit liikkuvat aktiivisesti pöydällä, eikä yhtään korttipaikkaa pidetä varattuna.
Järjestys on kaiken a ja o myös Spider pasianssissa. Mitä hallitumpi ja siistimpi pelipöytä on, sitä helpompi on muodostaa valmiita yksittäistä maata sisältäviä korttijonoja.
Kannattaa siis välttää mahdollisuuksien mukaan eri väristen ja maisten korttien pinoamista päällekkäin.